Otázka

Obraciam sa na Vás s prosbou o laické pretlmočenie mojich gastro vyšetreni.

Dobry den zelam pan doktor,obraciam sa nas s prosbou o laicke pretlmocenie mojich gastro vysetreni a radu ako mam postupovat dalej.Nakolko moje problemy pretrvavaju nadalej a moj dr na to nijako nereaguje.som zena vydata 37 r,vyska 178cm vaha 56kg. V maji som podstupila gastrofibroskopiu kde zaver znel INLET PATCH proximalneho pazeraka, az na diskretne iritacne zmeny fundu zaludka.ostatny sliz.nalez v norme z odobratych vzoriek zistili HP,naco som dostala antibiotika ktore som bola nutena ukoncit uzivat pre vedlajsie ucinky, a na Inlet patch sa dr vyjadril ze s tym sa da zit a liecit sa neda .Kolonoskopia Dr predpokladala,crohna.alebo Ulcer.K. zaver znel ,zaver .:az na vyrazne topicke zmeny sigmy,elongovanu sigmu bez hrubsej patologie odobrate vzorky na vylucenie mikroskopickej kolitidy.ked som si zavolala na vysledky odpoved sestricky znela ze vysledky su v norme,teda negativne,moje problemy vsak pretrvavaju nadalej,jednoduchy popis,cca mesiac som uplne zdrava zena ,zdravo sa stravujem,pravidelne jem vsetko je v norme,zo dna na den zacnu problemy tym ze mi skvrka v zaludku akoby zle travenie,pocit kamena v bruchu,nato pride cca o 1den intenzivne bublanie v crevach a neopisatelne bolesti v brusku,od pasa smerom dole cele podbrusko ma boli a nezaberaju mi ani nospa,ani algifen kvapky od bolesti,hnacky nemavam skor trpim na zapchu nepravidelne chodim na velku potrebu,najhorsie je ze tieto problemy mam uz 10mesiacov,zacali mi minuly rok v oktobry trvali cca dva trio tyzdne cele mesiacie mi nic nebolo az opat prisli bolesti zaciatkom aprila opat trvali dva tyzdne a od vtedy mesiac klud dva tyzdne bolesti a krce a talkto sa to strieda s priemerom mesiac mi nic nieje a opat krce,teploty nemam ,bolo mi zobratych vela vzoriek na vysetrenie krvy kde bolo standartne vsetko v norme aj moc,aj Crp,aj amylazy v norme,posledne odbery boli robene v aprili kde z vysledkov vypisem tie hrubo vytlacene S -mocovinan 2,38 (2.60-6.70),S Kreatinín 98.0(53.0-97.0),BE-RBC 5.23(3.80-5.20),B HGB164(124-160),BE PDW11.8(12.0-18.0) ,robili mi v aprili rentgen nejake hladinky v crevach aj to bolo norme v oktobri min roku podozrenie na oblicku CT IVU v poriadku aj ostatne parenchymove organy v poriadku sono brucha z oktobra min roka zaver Hepar- nezvecseny,slezina- nezvecsena,pankreas- nezvec.bez loz.zmien cholecysta- nezvecsena.Pan dokktor viem ze je toho vela co som vam vypisala ,chcela som vam dat kompletny obraz mojich vysetreni.toto vsetko som absolvovala a nic nenasli co by mohlo byt odpovedou na moje problemy,teraz som sa sama objedna este na intolerancne testy fruktozy,a nejaky SIBO test ,lebo laktoza aj celiakia bola tiez z gastra vylucena,prosim vas vrucne tusite co mi moze byt,ja som ako pacient bezradna neviam co moze stat za mojimy bolestami a ani ako mam postupovat a este to sa ma pytali vsade, nie stres nemam:-) jediny stres je ze neviem kedy pridu krce z coho su a kedy opat zmyznu nakolko vzdy trvaju minimalne tyzden niekedy aj dva.Dakujem vam ak si najdete cas na mna budem si to nesmierne vazit.neviem nakoho sa mam obratit,preto som si vas dovolila oslovit.s Uctou Klaudia

Odpovede
Kategórie: Zápcha

Odpoveď

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Csaba Podlupszki Gastroenterológ
    20. júl 2016.

    Dobrý deň prajem,

    Podľa toho čo ste napísala u Vás ide o funkčné ochorenie trávaceho traktu.
    Liečba je veľmi ťažká, vlastne lieky na to ani neexistujú.
    Odporučujem probiotiká, ľahké sedatíva event. psicholog. vyšetrenie.

    S pozdravom
    Dr.Podlupszki
     

Otázka

Dlhodobo trpím zápchou , veľkou plynnatosťou a krčami v bruchu.

Dobrý den Dlhodobo trpím zápchou , veľkou plynnatosťou a krčami v bruchu. absolvoval som GFS aj kolonoskopiu s negatívnym vásledkom. Liečba predpísaná gastroenterologom mi nezaberá. Nedávno som musel užívať silné antibiotiká a problémy so zápchou a nadúvaním zmizli. Mal som pravidelnú stolicu a svetlú , inak ju mávam veľmi tmavú. Po využívaní antibiotik sa problémy vrátili. Viete mi poradiť ako sa zbaviť problémov so zápchou a nadúvaním? Ďakujem

Odpovede
Kategórie: Plynatosť, nadúvanie Zápcha

Odpoveď

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Csaba Podlupszki Gastroenterológ
    24. jún 2016.

    Dobrý deň prajem,

    Väčšinu problémov so stolicou spôsobuje nevhodná životospráva – nedostatočný príjem vlákniny a tekutín spojený s nedostatkom pohybu. Bežná zápcha zvyčajne ustúpi, ak denne vypijete 8-10 pohárov vody, 4-5x za týždeň si zacvičíte a zvýšite množstvo celozrnných výrobkov, zeleniny a ovocia v strave tak, aby ste si zabezpečili príjem aspoň 25 gramov vlákniny denne, ale iba postupne. Skúste detoxikacčnú kúru, ktorá Vám odstráni nadúvanie a parazity z organizmu, zápchu a môžete sa rozlúčiť aj s najrôznejšími tráviacimi ťažkosťami a inými črevnými problémami.

    S pozdravom
    Dr.Podlupszki


Otázka

Priateľka má žaludočné problémy a zápchu.

Dobrý deň pán doktor, Chcel by som sa opýtať , priateľka má žaludočné problémy, bolí ju bruško a nevie sa vykakať, iba ak si dá cigaretu, tak to uvoľní ale nie vždy. A okrem toho jej ide ešte aj krv stále ak už vykonáva potrebu. Poradili by ste prosím váš ako sa toho zbaviť ....

Odpovede
Kategórie: Trávenie, žalúdočné problémy, Reflux Zápcha

Odpoveď

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Csaba Podlupszki Gastroenterológ
    31. máj 2016.

    Dobrý deň prajem,

    Áno je to možné, že po cigarete má stolicu, len ten spôsobuje aj črevnú
    činnosť. To krvácanie z konečníku pri tvrdej stolice je následok
    natrhnutia konečníka, event. zlatej žily.
    Aby mala stolicu mäkkú,  treba prijimať dostatočné množstvo vláknin a 
    tekutín. Keby to
    nefungovalo, treba skúsiť sirup s názvom Duphalac.

    S pozdravom
    Dr.Podlupszki

Otázka

Momentálne mám 5 dní zápchu.

Dobrý večer, mám 17 rokov a mám zápchu. Nikdy v živote som ju nemala ani žiadne problémy s trávením. Stolicu mávam vždy každý den raz do dňa. Momentálne 5 dni nemôžem dostať zo seba väčšie množstvo iba malé časti stolice aj to sa musím premáhat. ĎAKUJEM ZA VAŠU RADU.

Odpovede
Kategórie: Zápcha

Odpoveď

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Csaba Podlupszki Gastroenterológ
    28. apríl 2016.

    Dobrý deň prajem,

    Liečba zápchy pomocou stravy je tá správna cesta. Odporúčam Vám  čo najskôr zmeniť stravovacie návyky, jesť potraviny s dostatkom vláknin, používať kvalitné tuky a piť dostatok vody. Pri dostatku vláknin v strave bude vypudzovanie stolice pravidelnejšie. Táto bude vďaka dostatočnému množstvu prijatej tekutiny mäkšia. Kvalitné tuky ochránia črevá a ich pohyb bude prirodzený. Jedálniček by mal obsahovať dostatok celozrnných obilnín a výrobky z nich.

    S pozdravom
    Dr.Podlupszki

Otázka

Môže mať s mojím problémom niečo spoločné zelená káva?

Dobry den. Chcem sa spytat. Uz tyzden pijem 2x za den zelenu kavu na chudnutie. Zacala som v pondelok 8.2. A vikend predty 6-7.2. som mala 3x stolicu. Odvtedy nie. Dnes je to presne tyzden. Nikdy predtym sa mi to nestalo. Moze s tymto mojim problemom mat nieco spolocne ta zelena kava? Jem pravidelne len som vylucila sladkosti a pecivo som nahradila ryzovymi chlebikmi. Pijem cca 1,5l vody za den. Zacinam sa uz kus bat. Dakujem za odpoved.

Odpovede
Kategórie: Zápcha

Odpoveď

  1. Szarka Anita
    Anita Straková Dietologička
    14. február 2016.

    Dobrý deň prajem,

    Čierny čaj a čierna káva, ako bolo dokázané,  vedú k zápche. Zelená káva tiež obsahuje kofeín, dokonca viac než klasická. Skúste vlákninu, ktorá  je známa tým, že zvyšuje objem črevnej hmoty a tým zabraňuje zápche, podporuje chudnutie cestou zníženej chuti do jedla a lepšou absorpciou.

    S pozdravom
    Anita Straková