Otázka

Pred 4 rokmi mi vybrali žlčník a asi už 3 roky mám problém s tvrdou stolicou.

Dobry den pan doktor, v prvom rade Vam chcem podakovat za to, ze aj takymto sposobom pomahate inym. Chcela by som sa spytat ohladne nasledovneho problemu: Pred 4 rokmi mi vybrali zlcnik a asi uz 3 roky mam problem s tvrdou stolicou.Je pravidelna 1 az 2x denne, ale velmi tuha, dakedy ako kamienky.A to napriek tomu ze jem 5x denne, rano zacinam psyliom-dobre zapijem, ranajky vlocky s jogurtom a lanove semienka, strava pomaly len taka, co je bohata na vlakninu/spenat, strukoviny, zelenina,ryza natural,pohanka a pod./, denne vela ovocia a zeleniny, kazdy den cvikla, susene slivky, 2,5 az 3l tekutin, maso malo a len kuracie a ryby, chlieb len co ma vlakninu min.5g na 100 g...A aj tak je stolica tuha, hlavne jej zaciatok...Nerozumiem tomu a uz neviem,ako ju zmakcit...Ked zjem napr.bielu ryzu a dusenym bravcovym, tak je stolica tak tuha,ze ju pomaly neviem pretlacit...a uz mam aj velky problem s hemoroidmi skrz tu stolicu tuhu. Prosim, neviete mi poradit? Dakujem.

Odpovede
Kategórie: Zápcha

Odpoveď

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Csaba Podlupszki Gastroenterológ
    24. september 2019.

    Dobrý deň prajem,

    Asi budete mať spomalené črevá, jedine čo Vám môže ešte pomôcť je sirup laktulóza.

    S pozdravom
    Dr.Podlupszki

Otázka

Pred cca pol rokom na mojom pravom lýtku vznikol útvar cca pol cm - 1 cm veľkosti, tvaru polovice hrášku.

Vážená pani doktorka, pred cca pol rokom na mojom pravom lýtku vznikol útvar cca pol cm - 1 cm veľkosti, tvaru polovice hrášku a farby okolitej pokožky. Vyzerala ako bradavica, tak som ju zo začiatku natierala s Verrumal, ale bez efektu - akurát sa mi okolitá koža podráždila. Keď sa to upokojilo, začala som používať lastovičník, čajovník, aloe vera - nie naraz, ale postupne - každý trošku ako keby pomáhal, ale útvar mi nezmizol. Bol dosť vysušený a tvrdý, ale nezmenšoval (a ani nezväčšoval) sa. Po istom čase mi trošku praskla okolitá koža a vtedy sa mi tam vytvorila malá rana a neskôr to začalo aj mokvať. Vtedy som išla ku kožnej lekárke, ktorá povedala, že podľa nej je to histiocytóm. Písomná správa: nález: ružovofialový útvar priemeru 9 mm, povrch mokvá, mierne macerovaný, dermatoskopicky: bez prímesí pigmentu. Dg.: Tumor reg. crur. 1x dx. D 23.7. Th.: excízia ložiska s 2mm perif. lemom a histolog. vyš. Operácia bola vykonaná, t.j. bola prevedená excisia a sutúra uvedenej kožnej lézie. Histologický nález/Záver: KERATOACANTHOMA, kompletná excízia malígnej lézie (najbližší periférny resekčný okraj vzdialený 4mm, najbližšia spodina vzdialená 2,5 mm) MKN-O: 8071/3, hlavná Dg.: C44.7. Chirurg mi k tomu povedal toľko, že nech ma nemýli pojem "malígna lézia", ale aj tak som urobila dobre, že som si to nechala vyrezať, lebo metastázy to síce nerobí, ale môže narobiť problémy na mieste, kde vznikol. S výsledkom histológie by som mala ísť späť ku kožnej lekárke, ale je tam dlhá čakacia doba. Preto sa na Vás obraciam s otázkou, či podľa Vás to bol zhubný nádor, alebo nie. Priznám sa, že tie latinské názvy som "vyguglila", a ten útvar vyzeral a správal sa naozaj tak, ako histiocytóm, a vôbec nie tak, ako keratoacanthoma - ktorý vraj veľmi rýchlo rastie. Ten "môj" útvar bol stále rovnaký a kým so ho nerozdráždila, mala farbu úplne rovnakú, ako moje telo. Na druhej strane vraj histológia dáva reálny výsledok, tak teraz som trošku znepokojená. Ďakujem za Váš čas a za Vašu odpoveď.

Odpovede
Kategórie: Kožné problémy

Odpoveď

  1. Dr. Apostol
    Dr. Eva Apoštolová Kožná lekárka, kozmetologička
    20. september 2019.
    Milá pani Ingrid,
     
    doporučujem Vám, aby ste čím skôr navštívila osobne kožnú lekárku. Urobte si kópie výsledkov a odneste ich aj svojej obvodnej lekárke. Ničím si už miesto nenatierajte, môžete ho ešte viec podráždiť a zaniesť infekciu.
     
    Prajem Vás skoré uzdravenie,
     
    S pozdravom
    Dr.Apoštolová
     

     

Otázka

Prosím poraďte, čo mám robiť ako postupovať?

Dobrý deň, prosím o radu v roku 2014 som mala CT vyšetrenie čriev s výsledkom neg. Syndrom dráždivého čreva . Teraz mám bolesti v podbrušku a schudla som v priebehu 2 mesiacov máj a jún až 10 kg. Prešla som mnohými vyšetreniami. Pri preventívnej prehliadke sa našla skyta krv v stolici. Gastro yyšetrenie žalúdka 4.9. 2O019, polypoidná lézia odobraté 3 vzorky a kontrola až 15 .10. 2019. Povedala som jej, že mám bolesti v podbrušku na pravej strane a že som schudla. Možem mať rakovinu v črevách povedala mi, že rakovina sa vytvára až 10 rokov. Prosím poraďte, čo má robiť ako postupovať, čas uteká, možno už je aj pozde som v neustálom strese a mam strach. Ďakujem

Odpovede
Kategórie: IBS

Odpoveď

  1. Dr. Fachet
    Prof. Dr. Jozef Fachet MD, PhD. Výskumník rakoviny, imunológ, patofyziológ
    13. september 2019.

    Vážená pani!

    Ďakujeme za prejavenú dôveru zaslaním otázky, žiadosti o radu. Počas gastroenterologických vyšetrení by zrejme vyšlo najavo, či trpíte nádorovým ochorením tráviaceho traktu.Vo vyšetreniach sa oplatí pokračovať, rozšíriť ich na ostatné orgánové sústavy za účelom vylúčenia iných ochorení. Pokiaľ sú všetky vyšetrenia negatívne, v tom prípade môže ísť o funkcionálnu poruchu na pozadí problémov, ako napríklad Syndóm dráždivého čreva (IBS). Vaša otázka sa týka komplexného stavu, k riešeniu ktorého (skutočné vyliečenie, nie liečba príznakov) nie je isté, že postačí niektorý liek, alebo liečivá byliny, hoci tieto môžu pomáhať pri zmiernení príznakov. Zmeny v oblasti životného štýlu, spôsobu života, výživy a pohybu môžu pomôcť pri úprave rovnováhy organizmu, čo je základ vyliečenia.  Vzhľadom na to, že človek je komplex telesných a duševných sústav, je dôležité aby ste rovnováhu organizmu vedeli upraviť na tento celok. K tomu Vám môže poskytnúť riešenie komplexná holistická terapia v rámci jedneho balíka, ktorá sa hlbšie dotýka Vášho spôsobu života. Liečivé huby môžu pomáhať  pri riešení problému niekoľkými spôsobmi. Vo Vašom prípade doporučujeme užívanie produkt Fachet Vital Plus, s dávkovaním 2x1 kapsula denne, ktorú dávku je možné v prípade potreby zvýšiť na 2x2 kapsule (v závislosti od hmotnosti).  Prípravok sa doporučuje užívať trvalo, po 4 mesiacoch aktívneho užívania je vhodné držať prestávku 1 mesiac a v terapii pokračovať rovnako cyklicky s dávkovaním 2x1 kapsula denne.

    Prajeme  skoré uzdravenie, s úctou
    Lekársky tím Dr. Facheta

Otázka

Chcem sa spýtať, či sa zisťuje pri krvných testoch štítnej žlazy aj cholesterol?

Dobry den, chcem sa spytat, ci sa zistuje pri krvnych testoch stitnej zlazy aj cholesterol? Mam znizenu cinnost stitnej zlazy. Dakujem vopred

Odpovede
Kategórie: Štítna žľaza

Odpoveď

  1. Dr. Darnói Tibor
    Dr. Tibor Darnói Nezávislý lekár
    12. september 2019.
    Dobrý deň!
     
    Keď sa označí v rámci odberu na žiadanke tak jasné, že sa dajú zistiť hodnoty choleterolu aj hladina hormonov štítnej žľazy.
     
    S pozdravom
    Dr.Darnói

Otázka

Som piaty rok po mastektomii prsnika, mala som 6 chemo a 30 ožiarov pri ktorých mi popálili pľúca.

Dobrý den.Som piaty rok po mastektomii prsnika mala som 6 chemo a 30 oziarov pri ktorých mi popalili pľúca a ešte beriem liek Tamoxifen EBEWE 20mg.Na CT vyšetrení mi zistili že mám zväčšenie pečené o 18cm a a viaceré noduly v plucach.Záver z CT St.p.mastektomii I.sin pre Ca t.č.bez.lok.recidivy,stacion.LAP v mediastine a hile I.dx.PostRAT zmeny pľúc v hl I.sin,viacere noduli pľúc bilat.nespecif.etio.-stac.nalez.Moja lekárka mi tvrdí že to nič nie.Prosím o radu.Dakujem

Odpovede
Kategórie: Liečba rakoviny

Odpoveď

  1. Dr. Fachet
    Prof. Dr. Jozef Fachet MD, PhD. Výskumník rakoviny, imunológ, patofyziológ
    8. september 2019.

    Vážená pani!

    Ďakujeme za prejavenú dôveru zaslaním dotazu. Poprosíme o zaslanie dobre viditeľnej fotografie o CT náleze, aby sme ho mohli preštudovať celý. Samozrejme, je našou snahou pomôcť Vám, avšak z kusových informácii vyňatých z nálezu, bez poznatkov celej anamnézy, nie je možné zaujať korektné stanovisko a odporučiť akékoľvek ďalšie kroky.
    Čakáme tak na zaslanie fotografie, s úctou prajeme pevné zdravie,
     
    Lekársky tím Dr Facheta

Otázka

Užívam Warfarin 5 mg a 3 mg, môžem užívať Serrapeptázu?

Dobrý deň, užívam Warfarin 5 mg a 3 mg obdeň. Môžem užívať Serrapeptázu? Ďakujem.

Odpovede
Kategórie: Životný štýl

Odpoveď

  1. Dr. Fachet
    Prof. Dr. Jozef Fachet MD, PhD. Výskumník rakoviny, imunológ, patofyziológ
    6. september 2019.

    Dobrý deň prajem,

    Áno môžete užívať, avšak je potrebné dodržať minimálne dvojhodinový odstup medzi užívaním týchto liekov a serrapeptázy.

    S úctou: Lekársky tím Dr Facheta

Otázka

Čo to znamená keď vás pichá pri srdci?

Dobrý večer, čo to znamená keď vás pichá pri srdci?

Odpovede
Kategórie: Kardio – vaskulárne problémy

Odpoveď

  1. Dr. Fachet
    Prof. Dr. Jozef Fachet MD, PhD. Výskumník rakoviny, imunológ, patofyziológ
    22. august 2019.

    Vážená pani!

    Takto bez konkrétnych informácií a znalosti anamnézy je ťažko posúdiť Váš stav. Bez znalosti veku, fyzického a duševného stavu, resp. prípadných ochorení nedokážeme odpovedať na Vašu otázku, ktorá sa najčastejšie dotýka obehovej a dýchacej sústavy, vo väčšine prípadov ide o prechodný stav. V prípade, že sa tieto potiaže opakujú častejšie, odporúčame absolvovať vyšetrenie. 
     
    S úctou
    Lekárky tím Dr Facheta

Otázka

Chcel by som sa opýtať ohladom lieku kinito, či existuje podobný liek, ktorý by mal podobné účinky.

Dobry den, Chcel by som sa opytat ohladom lieku kinito, ci existuje podobny liek, ktory by mal podobne ucinky a ktory by nebol na lekarsky predpis. Dakujem.

Odpovede
Kategórie: Zdravá výživa

Odpoveď

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Csaba Podlupszki Gastroenterológ
    19. august 2019.

    Dobrý deň prajem,

    Podľa mojich vedomostí iný liek voľnopredajný neexistuje.

    S pozdravom
    Dr.Podlupszki

Otázka

Každý večer mi nafúknu črevá a neidú mi vetry von, viete mi poradit čo robiť?

Dobry vecer, prosim vas viete mi poradit? Uzivala som 5 druhou antibiotik kvoli ureaplazme v mechuri.Po antibiotikach mi zacali problemy bolestou zaludka a neskor sa pridali aj creva, vytok s posvy. Uzivam helicit 2 mesiac zaludok ma pri uzivani az tak nepobolieva ale ked ho neuzivam ano, uzivala som aj probiotika pri antibiotikach ale len kratkodobo. Moj problem je aj taky hlavne co ma trapi a uz som zufala, kazdy vecer mi nafuknu creva a nejdu mi vetry von, hucia mi ako keby tam pukalo citim tie vetry zastavene a krce a niekedy aj pichanie v pravom boku pod rebrom, som s toho zufala :( na gastro nechcem ist mam starsny strach. Viete mi poradit co robit? Dakujem

Odpovede
Kategórie: Nadúvanie

Odpoveď

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Csaba Podlupszki Gastroenterológ
    19. september 2018.
    Aspoň 1mesiac musíte užívať probiotikum ráno, asi 1 hodinu po jedle, a večer pred spanin, keď už nič nebudete jesť. Nato ešte ďalší mesiac večer treba brať 1 tabletku.Váš stav by sa mal následne zlepšiť. Bude to dlho trvať, ale antibiotiká vedia narobiť šarapatu. 

    S pozdravom
    Dr.Podlupszki

Otázka

Chcela by som sa informovať či aj na moje problémy je vhodná Vaša detoxikačná kúra.

Dobry den, chcela by som sa informovat ci aj na moje problemy je vhodna vasa detoxikacna kura,,, mam velmi vyrazkovu plet poslednu dobu, nemam pravidelnu stolicu, mam zvysene teploty 37,1 i napriek dobrym krvnym testom, msm bolesti zaludka i napriek dobreho gastroskopickeho vysetrenia , velmi mi skvrka v crevach, boli ma chrbtica, a napravo v podbruchu, citim ze ma bolia creva,citim sa unavena a trpim depresiami,,,,chcem sa opytat ake pripravky a v akej cene by som si mala objednat , aby moje problemy presli? ? Vopred dakujem za odpoved S pozdravom

Odpovede
Kategórie: Detoxikácia

Odpoveď

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Csaba Podlupszki Gastroenterológ
    20. júl 2015.
    Vážená pani,
     

    Aj na Vaše problémy sa odporúča detoxikácia organizmu Clean Inside. Ja osobne, ako aj moji klienti máme dobré skúsenosti s programom Clean Inside, najvhodnejšie je, pokiaľ sa absolvuje minimálne dvojmesačná kúra.
    Je overené, že po detoxikácii sa človek cíti dokonale uvoľnený a plný sily. Únava sa niekedy dá odstrániť aj účinnou detoxikáciou, nie je potrebné žiadne špeciálne liečenie. Na stránke je možné dozvedieť sa viac.

    S pozdravom
    Dr.Podlupszki


Otázka

Mám problém s trávením

Dobry den, uz 1,5 roka, mam problemi s "travenim". Ked to zacalo, prvy mesiac som mala stale iba hnacky (strata hmotnosti 10 kg), postupne prechadzala na zapchu, ktora pretrvava dodnes. Mavam bolesti pri vyprazdnovani, pod pravym rebrom. Velmi ma nafukuje, mala som troska zvysene vysledky pankreasu, USG brucha je ok akurat mensi polyp na zlcniku ale nezvacsuje sa. Stolica velmi tmava, kedze zvladam tak max. 1x za tyzden, ak sa podari. Casto objavujem hlieny. Plyny odchadzaju velmi tazko. Casto krat mam velmi silne bolestive krce. Gastrofibroskopia mi bola robena tento tyzden a cakam na vysledky. Posledny polrok ma zacali pobolievat klby, na jednej ruke zial uz mam niekedy problem cokolvek zdvihnut. Obcas sa u mna objavi zimnica, zvracanie a v tychto horucavach sa mi zacali opat objavovat aj krce a trpnutie ruk. Stravujem sa lahko, ziadne mastne ani vyprazane jedla, cez den pijem vodu, popripade bylinkove caje. 1x za den (cez vikendy vobec kavu nepijem a mam rovnake problemy), si zvyknem dat kavu ale po nej je to este horsie. Pecivo som vylucila z neho mi byvalo tiez velmi zle.

Odpovede
Kategórie:

Odpoveď

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Csaba Podlupszki Gastroenterológ
    20. júl 2015.

    Dobrý deň!

    Vy by ste potrebovali celkové vyšetrenie. (odbery krvi, reumatologické vyšetrenie, vyšetriť stolicu  atd.
    Prvým krokom pri zlepšení tráviacich ťažkostí je dôkladná očista hrubého čreva, aby sa Vám obnovila správna funkcia čriev, čo by som Vám ešte doporučil.

    S pozdravom
    Dr.Podlupszki

Otázka

Prekonala som akútny zápal diverkulitídy, môžem používať prípravky na prečistenie čriev Clean Inside?

Dobrý deň,

 

volám sa Mária a mám 62 rokov. Minulý rok v septembri som prekonala akútny zápal diverkulitídy. Vzhľadom na rozsiahly zápal pobrušnice operácia skončila dočasnou stómiou. Táto bola odstránená pri druhej operácii v marci tohto roku. Po prepustení z nemocnice mi bol doporučená diéta,/bezzvyšková/ v rámci ktorej by som mala z jedálnička vylúčiť takmer všetky druhy zeleniny a ovocia. Ohľadne stravovania pri mojom ochorení som zháňala informácie aj prostredníctvom internetu, kde sú informácie buď strohé, alebo odlišné. Preto sa obraciam na Vás, pán doktor, s prosbou o poskytnutie pár užitočných rád ako sa& nbsp; stravovať vzhľadom na môj zdravotný stav, prípadne, čo z jedálneho lístka vylúčiť a v súvislosti s tým by som chcela opýtať, či je možné aj v mojom prípade používať prípravky na prečistenie čriev Clean Inside.Moja ďališa liečba./bola doporučená kolonoskopia cca polroka po zrušeni stomie./

 

Ďakujem s pozdravom

Odpovede
Kategórie: Divertikulitída

Odpoveď

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Csaba Podlupszki Gastroenterológ
    20. júl 2015.

    V každom prípade by ste mali obmedziť jedlá obsahujúce malé jadierka (mak, orechy, sezamové jadierka, jahody, kivi...) a zvýšiť príjem tekutín a vlákniny, aby ste sa zbavili prípadných usadenín a divertikulov. Prípravok na prečistenie Clean Inside možno aplikovať len vtedy, keď divertikuly nemáte zapálené. Vláknina Clean Inside sa odporúča, keďže znižuje vznik črevných výdutín a predchádza zápalu čreva.

    S pozdravom   Dr.Podlupszki

     

     

     

Otázka

Chcela by som sa od Vás poradiť ako postupovať pri zápche

Dobrý deň.Chcela by som sa od Vás poradiť ako postupovať pri zápche ,ktorou trpím už viac  ako rok, neviem si uz rady ako dalej. Som vegetariánka čiže nejem maso ani ryby, prímam dostatok vlákniny (aj v potraninach aj z kúpenej konopnej vlákniny ci pomletých ľanových semien,či sušených sliviek),snažím sa obmädzovať živočíšne potraviny-mliečne výrobky,pijem dostatok vody(no pravdu povediac si myslím ,že to môže byť tým ,pretože odkedy som na internáte mávam zápchu- podľa mna je tam strasne tvrdá-chlorova -nečistá voda,),športujem už roky čiže pohybu mám dostatok. Neviem si už rady. Prednedávnom som bola aj u doktorov no tí mi poradili klystír- odvtedy si ho davám asi tak 2x za tyzden no celkovo vylucujem asi len 3x. Sami mi odporučali vela vlakniny,ovsene vlocky, sušené ovocie,vela ovocia a zeleniny a vela vody a pohybu,no kedže som športovkyna všetko to robím ,tak už si enviem pomocť.Snažím sa vyhýbať stresu no poslednú dobu ho bolo veľa ale už nie a ani to nepomáha.

Ďakujem za vašu radu ,s pozdravom

Odpovede
Kategórie: Zápcha

Odpoveď

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Csaba Podlupszki Gastroenterológ
    20. júl 2015.
    Dobrý deň prajem,

    Aspoň raz ročne absolvovaná očistná kúra môže poskytnúť účinné riešenie toho, aby sa upchatie našich čriev spôsobené nahromadenými toxínmi a zápcha vzniknutá v dôsledku stravy chudobnej na vlákniny dali odstrániť. Vláknina Clean Inside sa postará o to, aby sa obnovila zdravá peristaltika čriev a aby vyprázdňovanie stolice prebiehalo normálne. Odporúčam.

    S pozdravom
    Dr.Podlupszki

Otázka

Neviem čo mám robiť prosím poraďte mi mám brucho ako v 3 mesiaci.

Dobry den Prosim vas chcela by som sa spytat asi pred rokom a pol mi zistli helikobaktera brala som antibiotika asi 3 mesiace potom mi povedali ze uz je prec priznaky ako bolest brucha a zvracanie kazde rano mi presli.no ale teraz mam ine problemy neviem ci je to zacpa alebo naduvanie mam iba raz za den stolicu a to vzdy rano potom uz cely den nic citym sa strasne plna ked zjem len maly kusok niecoho pred dvoma mesiacmi som si objednala clean inside ked som ho brala bolo dobre chodila som na wc 3 -4krat za den teraz pouzivam zeleny jacmen probiotika a ako keby mi nic nezaberalo stale som ako keby plna neviem co mam robit prosim poradte mi mam brucho ako v 3 mesiaci och uz neviem co stym dakujem

Odpovede
Kategórie: Zápcha

Odpoveď

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Csaba Podlupszki Gastroenterológ
    9. august 2018.

    Dobrý deň prajem,

    Odporučil by som dôkladné vyšetrenie stavu čriev, ktorá sa vykonáva niekoľkými spôsobmi ako endoskopické vyšetrenie hrubého čreva, v prípade potreby sa môže vykonať aj röntgenové vyšetrenie. Clean Inside program ste koľko absolvovali? Odporučuje sa užívať keď sú problémy aj tri mesiace spolu s Probiotikami.

    S pozdravom
    Dr.Podlupszki

Otázka

Už istý čas (cca 3 mesiace) som nemala normálnu stolicu

Vážený Pán Doktor! Už istý čas (cca 3 mesiace) som nemala normálnu stolicu. Je veľmi riedka a pripomína hnačku, mávam ju aj denne 4x. Sú však aj dni, keď nemám nutkanie na stolicu. Tieto dni sú väčšinou vtedy, keď som niekde vonku celý deň (napr. prechádzka, nakupovanie). Stravujem sa zdravo, jem veľmi veľa zeleniny a ovocia, ryby, mäso. Sacharidom sa vyhýbam, konzumujem ich iba vo forme müsli, chia semienok, ľanových semienok a pod. Cukru a spracovaným potravinám sa vyhýbam úplne. Vyhýbam sa aj mlieku a rôznym osviežujúcim nápojom. Pijem vodu, denne 2-3 litre. Som pod veľkým stresom, lebo som vysokoškoláčka v poslednom ročníku a čakajú ma ťažké skúšky. Odkedy len viem, trpím nadúvaním a zápchou (bolesť sa objavuje len veľmi zriedkavo, zvykne byť spôsobená nadúvaním). 8 rokov som bola vegetariánka, jedla som ryby, vajcia, mliečne výrobky, ale ťažkosti v oblasti brucha boli rovnaké. Od januára znova jem mäso a od mája mám riedku stolicu a hnačku, časté je aj nadúvanie a okrem toho mám od mája periorálnu dermatitídu a zápal šliach typu De Quervain. Okrem toho, po stolici mám pocit, že som sa nevyprázdnila poriadne a často cítim v bruchu ťažkosť (bolesť nie je, iba pri nadúvaní spôsobujú zaseknuté plyny bolesti). Chcem ešte spomenúť, že asi pred 5 mesiacmi, keď som ešte mala riadnu stolicu, často sa mi stalo, že sa v nej objavilo trocha krvi (trošku zafarbila vodu). Na papieri však krv nebola. Som pod veľkým stresom a môj zdravotný stav to len stupňuje. Mám podozrenie na syndróm dráždivého čreva (v lepšom prípade), ale veľmi sa bojím, že mám Crohnovu chorobu. S týmito príznakmi je to nakoľko pravdepodobné? K lekárovi idem iba o niekoľko týždňov, preto by som si rada nechala poradiť od Vás. V rodinnej anamnéze nie je ochorenie tráviaceho traktu.

Odpovede
Kategórie: IBS

Odpoveď

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Csaba Podlupszki Gastroenterológ
    2. júl 2018.
    Dobrý deň prajem,

    Podľa mňa ide o IBS. Vyskúšajte užívanie Swiss Probiotix denne dvakrát. Ráno, približne hodinu po raňajkách, potom večer pred spaním, keď v ten deň už nebudete nič jesť ani piť. Pokiaľ si nevšimnete zlepšenie, určite odporúčam urobiť kolonoskopické vyšetrenie.

     

    S pozdravom
    Dr.Podlupszki


Otázka

V rýchlosti Vám opíšem svoje ťažkosti, ktoré sa začali so striedaním hnačky a zápchy.

Dobrý deň, v rychlosti Vam opisem svoje tazkosti. Trva to nieco vyse roka. Zacalo to striedanim hnacky a zapchy. Raz sa mi stalo, ze som mala tuhu, ale uplne bielu stolicu. Prvykrat som zasla k doktorovi, ked ma naozaj intenzivne bolelo pod pravym rebrom. Zobrali mi krv a spravili USG brucha. Krv bola uplne v poriadku a na sone okrem oblickoveho kamena a hemangiomu pecene vo velkosti 10 mm. Bolesti presli, ale ostali mi problemy so stolicou. Je svetlo zlta, zapacha a naduva ma. Nedavno som po zjedeni nie zrovna dietneho jedla zas rozbolelo na pravo od pupka. Krv opat v poriadku vratane pecenovych testov, a na sone doktor napisal, ze mam lachku steatozu pecene, tekutinu v pravom hypogastriu a meteorizmus. Ostatne v norme. Poslali ma zas domov a nenavrhli navstevu gastroenterologa. Aky je Vas nazor? Co moze byt pricinou mojich problemov? Dakujem za odpoved.

Odpovede
Kategórie: Hnačka

Odpoveď

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Csaba Podlupszki Gastroenterológ
    26. máj 2017.

    Dobrý deň prajem,

    Príčinou Vašich problémov môže byť funkčná porucha čriev – syndróm dráždivého čreva , ktorá sa prejavuje hlavne problémami pri vyprázdňovaní hrubého čreva. Odporúčam zmeniť životný štýl aj čo sa týka stravovacích návykov. Počas hnačky je nutné vylúčiť z jedálnička potraviny, ktoré majú preháňací účinok alebo spôsobujú nadúvanie. V prípade zápchy sa nedá robiť nič iné, než zvýšiť príjem vlákniny a príjem tekutín, čo podporuje správne fungovanie čriev.  Potrebné by bolo absolvovať  aj gastroenterologické vyšetrenie, sonografiu a kolonoskopiu.

    Spozdravom
    Dr.Podlupszki

Otázka

Trápi ma nafúknuté brucho, problémy s trávenim.

Dobrý deň,

obraciam sa na Vás s prosbou možnosti zodpovedania tejto otázky:
v polovičke januára tohto roku som ochorela nezvykle silnou chrípkou s najvyššími teplotami - brala som Summamed, ktorý nezabral. Vo februári následne penicilín, po ktorom som mala pocit, že mi nezabral tiež a začali mi problémy s trávením - pocit absolútne plného žalúdka - napr. ráno, kedy som večer predtým stravu nekonzumovala a ani ráno. Po absolvovaní gastroenterologického vyšetrenia mi bola stanovená diagnóza stredne ťažká až ťažká forma helikobaktera. Boli mi nasadené lieky - ATB - Duomox, Fromilid  a Ozzion. Samozrejme od začiatku pri ATB som užívala zakaždým probiotiká. Aj napriek tomu ma neobišli plesne - konkrétne plesne v ústach, čo mi spôsobovalo bolesti v ústach a jazyka nevynímajúc. Nastúpil Fungolon a po jeho dobratí ešte preventívne Candistop. Odhliadnúc od toho, že pravdepodobne tieto všetky lieky mi spôsobujú vysychanie slizníc / moje slinné žľazy produkujú extrémne málo slín /, ma trápi nafúknuté brucho, ktoré mi cca za  dva mesiace narástlo. Mám 48 kg, 164 cm postavu a neprimerane vytrčajúce brucho. Cvičím pravidelne asi mesiac, lebo som si nesprávne myslela, že je to tuková vrstva. Vôbec sa neprejedám, jem skor málo a po troške, po 18.00 hod. už vobec. Pitný režim  dodržiavam tiež.
V súčasnosti čakám na čas na odobratie vzorky stolice, naďalej cvičím a pozorujem zväčujúce brucho a som z toho všetkého nešťastná a unavená.
Budem Vám vďačná za akúkoľvek radu týkajúcej sa sústavne nafúknutého brucha.
Ďakujem a ostávam s pozdravom
Odpovede
Kategórie:

Odpoveď

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Csaba Podlupszki Gastroenterológ
    15. júl 2015.
    Dobry den!

    Skuste si začať užívať lieky na trávenia(orenyzm, Pankreolan ...) 3x1 počas jedla event. po jedle a nadalej užívať probiotiká Swiss Probiotix večer pred spanim 1-2  tbl.

    S pozdravom
    Dr.Podlupszki

Otázka

Prosím o radu.

Dobry den pan Doktor, zijem v Rakusku/Wien. Bola som po 6 rokoch koli mojej ulceroznej kolitide ( histologicky nepotvrdenej) v roku 2012. teraz znie moja Diagnosa takto: Hyperämie v Colonmucosa / cize asi crevnej sliznice. A cervenanie celej sliznice. Neviem sa o Tom nikde docitat o co ide, len co je Hyperämie, Ale nie priamo v colon. Je to nieco nebezpecne? Da sa to liecit? Konsultaciu mam koli vysledku az o 2 tyzdne, preto som Sa rozhodla sa opytat skor, lebo som vnutorne nervozna. Este tam je napisane, ze aktivny zapal neni , ani ziadne ulcus. Dakujem Vam pekne za odpoved, s pozdravom

Odpovede
Kategórie: IBS

Odpoveď

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Csaba Podlupszki Gastroenterológ
    12. júl 2019.

    Dobrý deň prajem,

    Hyperemia znamená, že je viac prekrvenie. 
    Nič zlého to nie je. 
     
    S pozdravom
    Dr.Podlupszki

Ďakovný list

Veľmi pekne ďakujem za Vašu odpoveď. Takúto presnú diagnózu mi ešte nikto nestanovil a to som za 24 rokov navštívila už viacero lekárov. Doteraz som si to ani sama nepriznala, hoci som to niekde hlboko v duši vždy cítila.

Prosím odovzdajte moje poďakovanie.

Prosím odovzdajte moje poďakovanie.
S úctou Horváthová