Otázka

Beriem antikoncepciu, neustále špiní a mám bolesti v podbrušku

Dobrý deň, začala som brať antikoncepciu Belara nedávno mala som už aj menštruáciu a stále špiním a mám bolesti brucha resp. v podbrušku. Pred tým ako som začala brať antikoncepciu tak som mala pohlavný styk bez kondómu je možnosť, že som tehotná alebo sú to len účinky toho, že beriem antikoncepciu?

Odpovede
Kategórie: Životný štýl

Odpoveď

  1. Dr. Darnói Tibor
    Dr. Tibor Darnói Nezávislý lekár
    23. júl 2018.

    Dobrý deň, 

     

    špinenie počas užívania antikoncepcie je pomerne bežné, najmä na začiatku jej užívania. Bolesť v podbrušku však nie je dobrým signálom. Mali by ste sa dať vyšetriť. Nie som síce gynekológ, ale nepodceňoval by som to. Čo sa týka tehotenstva, tak tam ste si v podstate už odpovedala sama. Keďže ste mali nechránený pohlavný styk, tak je tam možnosť, že ste tehotná. To máte už dva dôvody na to, aby ste sa dali vyšetriť u gynekológa. 

     

    S pozdravom 

    Dr. Darnói Tibor

Otázka

Hrčka na líčku dieťaťa po páde

Dobry den,mam 6 rocnu dcerku ktora padla na lice a teraz tam ma hrcku ,neboli ju to ,nestazuje sa na bolest,na kolko nebyvame na Sk a tu v GB su doktori ktory vam na vsetko daju len paracetamol takze neviem xi je to vazne ale treba ozaj zajst k doktorovy...Dakujem

Odpovede
Kategórie: Životný štýl

Odpoveď

  1. Dr. Darnói Tibor
    Dr. Tibor Darnói Nezávislý lekár
    21. júl 2018.

    Dobrý deň,

     

    hrčka po páde sa môže vyskytnúť, môže to mať rôzny dôvod. Bolo by dobré, aby sa zistilo, o akú hrčku sa jedná. Teda by ste si mali vyžiadať vyšetrenie tohto telesa. Môže ísť o zrazeninu, ktorá sa vstrebe, sledujte ju, či sa mení. Ak bude väčšia, tak zájdite s dcérkou na vyšetrenie k lekárovi.

     

    S pozdravom

    Dr. Darnói Tibor

Otázka

Problém s krvácaním maternice

Dobrý deň, prosím vás o radu ohľadom problému krvácania z maternice spôsobeným vplyvom a zásahom rúk, nemôžeme si ďať s týmto problémom rady, prerváva to už 24 hodín ďakujeme pekne

Odpovede
Kategórie: Životný štýl

Odpoveď

  1. Dr. Darnói Tibor
    Dr. Tibor Darnói Nezávislý lekár
    14. júl 2018.

    Dobrý deň,

     

    v takomto prípade je nevyhnutná návšteva lekára, kde mu podrobne popíšete problém a situáciu, pri ktorej k problému došlo. Každé krvácanie, pokiaľ trvá dlhšie, je riziko. Môže dôjsť k viacerým komplikáciám, ktorým je lepšie sa vyvarovať. Neodkladajte návštevu lekára. 

     

    S pozdravom 

    Dr. Darnói Tibor

Otázka

Po akom čase môžem brať iné lieky?

dobrý deň, potrebovala by som vedieť, ked užijem smectu po akom čase môžem brať daľšie lieky, napríklad floraliv, diclobene

Odpovede
Kategórie: Životný štýl

Odpoveď

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Csaba Podlupszki Gastroenterológ
    12. júl 2018.

    Dobrý deň,

     

    je lepšie ak si necháte medzi nimi rozostup aspoň 1 hodinu. Účinky liekov by sa mohli navzájom ovplyvňovať, čo by nemalo pozitívny vpyv na celkový zdravotný stav.

     

    S pozdravom 

     

    Dr. Podlupszki


Otázka

Keď sa pozriem na svoje brucho, tak ľavú stranu mám väčšiu ako pravú

Dobrý deň mám otázku ,keď sa pozriem na svoje brucho tak lavu stranu mám väčšiu ako pravú ,pociťujem v ľavej časti občas mierne pichanie alebo akoby tam niečo bolo .čo to môže byť dakujem.

Odpovede
Kategórie: Životný štýl

Odpoveď

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Csaba Podlupszki Gastroenterológ
    6. júl 2018.

    Dobrý deň, 

     

    neviem, či ste mali nejakú operáciu brucha, ale takýto stav sa často vyskytuje práve po nich. Bez vyšetrenia to budú iba dohady, preto Vám odporúčam, aby ste sa nechali vyšetriť. V ideálnom prípade si dajte spraviť SONO brucha, aby sa zistila presná príčina tejto asymetrie a bolestí. 

     

    S pozdravom 

    Dr. Podlupszki

     

     

     

Otázka

Mám príbuzného, ktorý sa lieči ako pacient na celiakiu

Mám príbuzného, ktorý sa lieči ako pacient na celiakiu. V poslednom období u príbuzného nastal prudký pokles hmotnosti, jeho vzhľad pôsobí ako veľmi poblednutého človeka a začali sa mu okolo úst vyhadzovať modriny alebo má opuchnuté zhrubnuté ústa. Súčasne sa mu zhoršila aj psychika a máme podozrenie, či sa nemôže jednať o Crovnovu chorobu. Príbuzný odmieta ísť na lekárske vyšetrenia a máme o neho obavy.

Odpovede
Kategórie: Životný štýl

Odpoveď

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Csaba Podlupszki Gastroenterológ
    25. jún 2018.

    Dobrý deň prajem, 

    myslím, že je tu i taká možnosť, že sa môže jednať o Crohnovu chorobu, ale bez lekárskych vyšetrení sa to ťažko potvrdí. Problém s celiakiou má v súčasnosti mnoho ľudí a dá sa aj s touto chorobou viesť plnohodnotný život. Čiže ak pacient dodržiava diétu, ktorá mu bola stanovená, mal by sa cítiť dobre. Ak však upadá a jeho zdravotný stav sa zhoršuje, problém bude niekde inde a je nevyhnutné, aby bol vyšetrený. Podpora rodiny je v takomto prípade kľúčová a vy by ste mali stáť pri ňom, nech sa rozhodne akokoľvek. Postupne ho viete ovplyvňovať a podsúvať mu informácie, ktoré mu pomôžu rozhodnúť sa správne. 

     

    S pozdravom

    Dr. Podlupszki

Otázka

Kombinovanie liekov u pacientov

Dobrí vecer prajem. Chcela by som opítat, ked clovek má allergiu na liek Cephaclen, moze liecit Xorimax 500 mg liekom. Velmi pekne dakujem za odpoved.

Odpovede
Kategórie: Životný štýl

Odpoveď

  1. Dr. Fachet
    Prof. Dr. Jozef Fachet MD, PhD. Výskumník rakoviny, imunológ, patofyziológ
    22. jún 2018.

    Dobrý deň,

    rád by som Vám dal presnú a jednoznačnú odpoveď, no kombinovanie liekov a ich predpis by som nechal na Vášho lekára, keďže je tam potrebné vedieť nielen to, aké lieky užívate, ale i zdravotný stav pacienta a ďalšie dôležité informácie. Radím Vám, ak si nie ste istá, poraďte sa a následne začnite užívať svoju liečbu. Inak sa môže stať, že sa prejavia nežiadúce účinky a zdravotný stav sa skomplikuje. 

     

    S pozdravom

    Dr. Fachet

Otázka

Mám zväčšenú časť pankreasu

Dobry den, pri sone obliciek na urologii mi pan doktor povedal, ze mam zvacsenu cast pankreasu...mam sa obavat toho najhorsieho?

Odpovede
Kategórie: Životný štýl

Odpoveď

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Csaba Podlupszki Gastroenterológ
    17. jún 2018.

    Dobrý deň prajem,

    v každom prípade by ste mali byť sledovaný a svoj stav nepodceňovať. Nie je nutné myslieť na najhoršie, ale myslieť dopredu a odkonzultovať to s lekárom, ktorý pozná Váš zdravotný stav a vie Vám pomôcť s konkrétnym riešením. Mali by ste mať vhodnú životosprávu, ktorá nebude dráždiť pankreas a celkovo zažívací systém. 

     

    S pozdravom

    Dr. Podlupszki