Otázka

mám taký problém (už dlhšiu dobu) že mám upchaté prinosove dutiny

Dobrý deň prajem, mám taký problém (už dlhšiu dobu) že mám upchaté prinosove dutiny ..to mi ako až tak nevadí ale ide o to že mi to akokeby tlačí na oko potom mam aj zahmlené videnie a problém s pohybom oka..cítim pri otáčaní oka akokeby mi v ňom škrabalo respektíve ako keby o niečo čuchalo z vnútornej strany ..neviem či som to dobre opísal ..moja otázka teda znie či mám navštíviť očného alebo ORL ..plus mám vybočenie nosovej priehradky

Odpovede
Kategórie: Životný štýl

Odpoveď

  1. Dr. Darnói Tibor
    Dr. Tibor Darnói Nezávislý lekár
    18. október 2021.
    Vážený pan
    ďakujeme za otázku a dôveru, ktorú ste nám prejavili jej zaslaním. Doporučujeme navštíviť ORL ambulanciu, pokiaľ sa tak už stalo, mali by ste navštíviť Očnú ambulanciu, kde si budú pravdepodobne žiadať CT, alebo MRI vyšetrenie, aby sa mohol ujasniť pôvod Vašich zdravotných problémov. Každý ďalší liečebný postup sa bude, samozrejme, odvíjať v závislosti od týchto zistení. 
    S úctou Dr. Tibor Darnói
      skoré uzdravnenie
     

Otázka

mávam sem tam žlté stolice

Dobrý deň pán doktor, som žena, 25 rokov, 173/75 kg. Výsledky krvi ALT 0,93, AST 0,54 TGL 1,99, LDL chol 3,37, celkový chol.- 5,33. CRP 9,4.Ostatné výsledky aj krvný obraz v poriadku. SONO brucha všetky orgány + črevá na sono v poriadku, aj sono gynekolog v poriadku. Prosím Vás, mávam sem tam žlté stolice, žlté ostane aj pri utierani na papieri, sem tam je to hnačka, sem tam je to normálna stolica. Ale stále je tam trochu sfarbenie do žlta. Nieje to hneď hneď po jedle, stolice tak 2/3x deň. Nemám pravidelnú stravu, málo sa hýbem, aj mam dosť stresový štýl života. Čomu by som to mohla pripísať? Aké iné vyšetrenia by ste ešte odporúčali? Brucho ma bolieva, ale už skôr myslim že z toho strachu, že čo ak zase bude stolica riedkejšia resp. žltá a pod. Bojím sa, že by mohlo ísť aj o vážnejšie ochorenie a určite aj táto dávka stresu tejto stolici neprispieva. Ďakujem veľmi pekne za vašu odpoveď

Odpovede
Kategórie: Životný štýl

Odpoveď

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Csaba Podlupszki Gastroenterológ
    24. jún 2021.

    Dobrý deň!

     

    Tá žlta stolica môže byť zo žlče. Eventuálne keď ste po operácii žlčníka je to následok.

    Keď ešte máte žlčník atk aj vtedy to môže byť z toho. Podľa opisu Vašich ťažkosti vy budete mať problém s črevami konkrétne - nervózne črevo ( IBS).

    Proti tomu jedine odporúčam probiotika, event. Normix tbl.

    Teoreticky ešte môžete absolvovať vyšetrenie konečníka aby boli vylúčené zápalové ochorenia hrubého čreva.

     

    S pozdravom

    Dr. Csaba Podlupszki

Otázka

nosím okuliare, dg. astigmatizmus,

Dobrý deň, mám 23r, od 4. nosím okuliare, dg. astigmatizmus, bez problémov celý priebeh och., avšak v priebehu 3 týž. zaznamenávam na pravé oko zníženú citlivosť na svetlo a taktiež čo mi robí oveľa väčší problém, oko zaznamenáva senzorické podnety oveľa neskôr ako to ľavé (odskúšané aj bez okuliarí), čo mám robiť, kedže situácia je aka je, resp. o čo sa môže jednať? Ďakujem.

Odpovede
Kategórie: Životný štýl

Odpoveď

  1. Dr. Fachet
    Prof. Dr. Jozef Fachet MD, PhD. Výskumník rakoviny, imunológ, patofyziológ
    27. október 2020.
    Vážená p. Janka!
    Vzhľadom na to, že oči sú v podstate najcitlivejším, a pre bežný život, vykonávanie činností, dôležitým orgánom, doporučujeme, aby ste čo najskôr navštívila oftalmologickú (očnú) ambulanciu. 
    Môže ísť o poruchu, ktorú žiaden z pruduktov na posilnenie imunity, či iné, nedokáže upraviť. 
    Problémy tohto druhu sú vážneho charakteru a vyžadujú v každom prípade konzultáciu odborného lekára z oblasti oftalmológie. 

    S prianím pevného zdravia, tím Prof. Dr. Jozefa Facheta MD, PhD.

Otázka

Mám velké bolesti na pravé straně zadku.

Dobry den,mám velké bolesti na pravé straně zadku,které strili do trisla a na stydkou kost.Moje lékařka mě poslala na mag.rezonanci,vysledek je L4/5 a L5/S1:drobné cirk.protruze disků,v L5/S1 akcentovana vlevo preforaminalne až foraminalne,v lehkem kontaktu s levostr.kořenem S1.Chtěla bych znát ještě jiny názor lekare,děkuji

Odpovede
Kategórie: Životný štýl

Odpoveď

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Csaba Podlupszki Gastroenterológ
    22. október 2019.

    Dobrý den,

    Třeba to konzultovat neurologa event. ortopeda.
    Já jsem gastroenterolog.

    S pozdravem
    Dr.Podlupszki


Otázka

Užívam Warfarin 5 mg a 3 mg, môžem užívať Serrapeptázu?

Dobrý deň, užívam Warfarin 5 mg a 3 mg obdeň. Môžem užívať Serrapeptázu? Ďakujem.

Odpovede
Kategórie: Životný štýl

Odpoveď

  1. Dr. Fachet
    Prof. Dr. Jozef Fachet MD, PhD. Výskumník rakoviny, imunológ, patofyziológ
    6. september 2019.

    Dobrý deň prajem,

    Áno môžete užívať, avšak je potrebné dodržať minimálne dvojhodinový odstup medzi užívaním týchto liekov a serrapeptázy.

    S úctou: Lekársky tím Dr Facheta

Otázka

Má niekto podobnú skúsenosť?

Dobrý deň, Už týždeň som liečená Penicilínom na angínu. Dodatočne prišla aj nádcha a pekný suchý kašeľ. Včera ma však začal bolieť zub - alebo skôr "pulzovať". Nie je to silná bolesť, neviem to dobre identifikovať. Nieje to bolestivé na dotyk - len keď silno skusnem. Nieje to tiež citlivé na studené, ani horúce. Hľadala som na nete, ale vždy pulzovanie bolo spájané s citlivosťou na chlad/teplo, alebo dotyk. Napadol ma zápal, alebo kaz, obe sa však spájajú s citlivosťou... Tiež rozmýšľam, či je možné, aby sa mi vytvoril zápal, alebo niečo podobné, keď som niekoľko dní na Penicilíne? Má niekto podobnú skúsenosť? Tým, že mám nádchu, nemôžem ísť zubárovi a bojím sa, že bolesť sa vystupňuje. Ďakujem! ! !

Odpovede
Kategórie: Životný štýl

Odpoveď

  1. Dr. Darnói Tibor
    Dr. Tibor Darnói Nezávislý lekár
    11. jún 2019.

    Dobrý deň prajem,

    Problém so zápalom a bolesťou zuba sa mohol vytvoriť skôr ako nádcha, takže ani užívanie penicilínu nemá vplyv na tento problém, aj keď mohlo oddialiť bolesť. Pokiaľ tam zápal je, tak sa bolesť bude určite stupňovať, nezostane to len pri pulzovaní a precitlivelosti. Budete to musieť riešiť u zubára aj napriek prechladnutiu, pretože sa to môže rozšíriť i na širšiu oblasť okolo zuba, čo býva už podstatne väčší problém a rieši sa malým chirurgickým zákrokom. Skúste dostať nádchu pod kontrolu, odporúčam aj podpornú liečbu, ako je zázvorový čaj s citrónom a následne navštívte zubára.

    S pozdravom
    Dr.Darnói Tibor

Otázka

Mala by som otázku v oblasti neurológie.

Dobrý deň, mala by som otázku v oblasti neurológie. Bola som na magnetickej rezonancii, vo výslednej správe som sa dočítala o nejakých "solitárnych léziách v oblasti centrum semiovale vpravo do 7mm". Môžem sa opýtať čo to znamená? Je to vášne alebo je to bežne? Aké sú príčiny alebo dôsledky. Za odpoveď vopred ďakujem

Odpovede
Kategórie: Životný štýl

Odpoveď

  1. Dr. Darnói Tibor
    Dr. Tibor Darnói Nezávislý lekár
    30. november 2018.

    Dobrý deň prajem,

    Ťažké je vyjadriť sa k otázke, nakoľko nepoznám príznaky (čo bolo dôvodom MRI vyšetrenia) a nepoznám presný text výsledkov vyšetrenia.
    Odpovedať viem preto len vo všeobecnosti, čo nie je najlepšie, pretože odpoveď môže bezdôvodne vystrašiť pacienta, hoci sa môže stať, že 99% opísaného na na pacienta nevzťahuje.
    Centrum semiovale je taká oblasť mozgu, ktorá patrí k bielej mozgovej hmote, ale nachádza sa bezprostredne pri mozgovej kôre. V bielej mozgovej hmote sa nachádzajú nervové cesty, vedúce od kôry a smerom ku kôre, ako aj spájajúce rôzne oblasti mozgu, čiže poškodenie tejto oblasti sa môže dotýkať mnohých funkcií.
    Názor je ťažké vyjadriť z toho dôvodu, že pribúdajúcim vekom sa solitérne poškodenia môžu ohlásiť prirodzene, tieto poškodenia vlastne ani nemožno nazvať poškodením, skôr vo všeobecnosti obehovou poruchou, alebo zápalovým procesom, resp. dôsledkom nejakého metabolizmu. Tu by bolo dôležité poznať vek pacienta, príznaky a čo predchádzalo tomuto stavu.
    Na pozadí príčin môže byť direktívna porucha prekrvenia mozgu, hypertónia, zápalové ochorenia, autoimúnne ochorenia (napr. sclerosis multiplex), ochorenie štítnej žľazy, dedičná porucha metabolizmu, infekcia, účinky chemických látok atď. 
    Tieto zmeny môžu dlho, resp. po istú hranicu prakticky bez príznakov, avšak poškodenie tejto oblasti môže spôsobovať okrem iného závrate, neistú chôdzu, poruchy rozmýšľania.
    Oplatí sa konzultovať s neurológom, ktorý sa po oboznámení so všetkými príznakmi dokáže konkrétnejšie vyjadriť k otázke.
     
    S pozdravom
    Dr.Darnói

Otázka

Nedávno mi psychiater predpísal liek Sertralin Actavis 50mg

Nedávno mi psychiater predpísal liek Sertralin Actavis 50mg (1 tabletu denne) na úzkostno-depresívnu a obsedantno-kompulzívnu poruchu a keďže som fajčiar a kávičkár a neinformoval som o tom pre osobné dôvody psychiatra, chcem sa poradiť. Dovoľujem si podotknúť že som len na ambulantnej liečbe. Znižuje pitie kávy a fajčenie vstrebávanie lieku Sertralin Actavis 50mg? Prípadne aj keď priamo neznižuje, má pitie kávy alebo fajčenie nejaký vplyv na mozog, ktorý zapríčiní depresiu alebo nejaké zlé, negatívne myšlienky? Má pitie kávy alebo fajčenie pre mozog nejaké pozitívne alebo negatívne účinky? Ak áno, aké? Ako vlastne káva a cigarety pôsobia na mozog? A chcem sa ešte opýtať aký je mechanizmus účinku tohto lieku? Kedy začne účinkovať? A je podľa Vás tento liek dobrý? Ako pôsobí látka Sertralín na mozog? Čo sa v mozgu po užívaní tohto lieku, tejto látky mení alebo tak? Vopred ďakujem za odpoveď

Odpovede
Kategórie: Životný štýl

Odpoveď

  1. Dr. Darnói Tibor
    Dr. Tibor Darnói Nezávislý lekár
    4. október 2018.

    Dobrý deň prajem,

    Ja by som Vám odporučil  opäť navštíviť odborníka, ktorý sa na Váš problém pozrie, zhodnotí a odpovie na Vaše otázky. Čo by som Vám vedel odporučiť sú Probiotiká, ktoré je nevyhnutné pre uzdravenie sa z akejkoľvek choroby.

    S pozdravom
    Dr. Darnói