Otázka

Syndróm dráždivého čreva a problémy s ním

Dobrý den , v septembri som sa rozhodol navštíviť gastoenterologicku ambulanciu pre dlhotrvajúce problémy s trávením a častými hančkami . Po roznych vyšetreniach mi bol diagnostikovaný syndrom draždiveho čreva . Pani Dr. ma objednala este na kolonoskopické vyšetrenie kde mi našla jeden divertikel cca 25 cm od konečníka a hned ma objednala na odstránenie toho divertiklu . Chcem sa spýtať či je nutné hned odstranovať divertikel alebo nie aj ked viem že toto postihnutie čreva je nezvratné . Do nemocnici nie som objednaný na lôžko , robí sa toto odstranenie ambulantne? Dakujem za Váš názor a radu .

Odpovede
Kategórie: IBS

Odpoveď

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Csaba Podlupszki Gastroenterológ
    13. február 2018.

    Dobrý deň prajem,

    Divertikle sa zvyčajne odstraňujú len vtedy, keď sú časté zapály v črevách, prípadne iné komplikácie. Ak by to malo ovplyvniť správne fungovanie čriev, tak by ste zákrok mali podstúpiť, aby ste znížili riziko spomínaných zápalov, ktoré sa môžu neustále opakovať a budú Vám zbytočne komplikovať život.

     

    S pozdravom

    Dr. Podlupszki

Otázka

Problémy so stolicou

Dobry deň už dlho sa trapim s riedkou stolicou niekedy objemna kašovita zltej farby po jedle grgam a dost som nafuknuty taktiez pocitujem vrzganie v pravej strane mam urebene gastro helikobakter nepotvrdeny taktiez ani celiakia,krv v poriadku sono steatoza pecene a pankreasu kolonoskopia bez nalezu vsetko ok len hemeroid nemal som vysetrenu stolicu k gastroeterologovi idem v utorok cim to je ze nemam tuhu a hnedu stolicu Dakujem

Odpovede
Kategórie: IBS

Odpoveď

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Csaba Podlupszki Gastroenterológ
    9. február 2018.

    Dobrý deň prajem,

    Podľa príznakov, ktoré popisujete pôjde s najväčšou pravdepodobnosťou o dráždive hrubé črevo. je to funkčná porucha hrubeho čreva. Váš lekár Vám určite spraví potrebné vyšetrenia, aby ste mohli začať s liečbou.

     

    S pozdravom 

    Dr. Podlupszki


Otázka

Lekár určil, že ide o Crohnovu chorobu, viete mi poradiť?

V júli 2016 som bola hospitalizovaná dg.ileitis v.s.clostr.dif.toxinB.V novembri 2016 z histologie jeho vyšetrenia :obraz ileitis terminalis.nasledne lekár určil, že ide o Crohnovu chorobu.po zmene lekára som nanovo obdivovala MR kolonoskopiu so záverom:divertikuloza sigmy,t.c.nepotvrdzujem klinický, laboratórne ,endoskopicky Crohnovu chorobu.je možné aby sa histolog.vysetrenie mylilo alebo diagnóza zmizla? Ďakujem za odpoveď

Odpovede
Kategórie: Divertikulitída

Odpoveď

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Csaba Podlupszki Gastroenterológ
    18. apríl 2017.

    Dobrý deň prajem,

    Aj keď je ochorenie dobre liečené,  tak to nevymizne, len nález sa upraví a môže sa objaviť neskoršie po vynechaní liekov. Čo by som Vám odporučil je pravidelne si detoxikovať organizmus a vylepšiť  si črevnú flóru pomocou probiotík.

    S pozdravom
    Dr.Podlupszki

Otázka

Myslíte si že sa jedná o Crohnovu chorobu?

Dobrý deň pán doktor, Nedávno som absolvoval kolonoskopiu s nasledujúcim výsledkom: Colon transversum: v hĺbke cca 58 cm prisadla polyp 4-5mm štáty Colt EPS Terminálnu Ileum: drobne superficialne ulceracie do 0,5 MM edém hlien Na kolonoskopii som bol z dôvodu mezenterialneho LAP ktoré zistili cez CT. Predtým som bol aj na GFS vyšetrení so záverom: Refluxna choroba pažeráka na liečbe PPI 2x20 Refluxna aktívna gastropatia, HP negat, hypersekrecia Duodenogastricky bilióny reflux Difúzna bulbitida ľahkého stupňa Zhodnotenie histológie: mierna chronická bulbitida duodena Moja otázka: 1, myslite že to môže byt Crohn? (Nemám hnačky, som stále hladný, trosku ma pobolieva brucho najme pod pravým rebrovým oblúkom, nefajčím, z alkoholu pijem len víno max 2 poháre za týždeň, káva 1-2 šálky denne) 2, ak áno je to nebezpečne, alebo sa s tým dá žiť? 3, mám predpísaný liek Salofalk - s manželkou sa snažíme o potomka, je to bezpečne? Ďakujem.

Odpovede
Kategórie: IBS

Odpoveď

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Csaba Podlupszki Gastroenterológ
    24. február 2017.

    Dobrý deň!

    Myslím si, že sa jedná o Crohnovu chorobu. Nemusíte mať hnačky ani iné príznaky.
    Je to ochorenie, ktoré sa dá dobre liečiť a nie je to smrteľné ochorenie. Liečba čo máte (Salofalk) asi bude stačiť a kľudne pri tej liečbe môžete sa snažiť o potomka. Veľa šťastia!

    S pozdravom
    Dr.Podlupszki