Otázka

Keďže ma trápi mnoho rôznych ochoreni, ktoré spočívajú vlastne tým, že mám oslabenú imunitu.

Dobry den prajem. Som muz, styridsiatnik a chcel by som sa dozvediet odpoved na nizsie uvedenu otazku, kedze ma trapi mnoho roznych ochoreni, ktore spocivaju vlastne tym, ze mam oslabenu imunitu, autoimunne ochorenie. A to je zhruba od 20-tich rokov diagnostikovany "Bechterev", cize ankylozujuca spondylitida IV. stupna, kde uz asi cca 7. rok uzivam aj biologicku liecbu pripravkom Humira na potlacenie priznakov a stabilizaciu zdrav. stavu. Okrem toho sa pridruzila alergia na nejake pele drevin, na postipanie osou a vcelou. Oslabena erekcia, kozne ochorenia vo forme ekzemu na prstoch ruk, ktore sa postupne z 2-3 malych fliackov rozrastlo na vacsiu plochu. Jedna sa o vonkajsiu stranu prstov ruk, hlavne na hankach. Teraz mi po 6 rokoch konecne vzali na koznom aj vzorku na histologiu, aby sa zistilo ci ide o ekzem ci psoriazu, mozno o nepriaznivy vplyv lieku, hoci ten sa pouziva aj ako najvyssie stadium liecby psoriazy. K tomu sa pridruzili hemoroidy, ktore som riesil na sukromnej klinike kvoli neustavajucemu krvacaniu po stolici. Absolvoval som uz aj homeopatiu, naturopatiu, kde mi robili nejakym pristrojom biorezonanciu, potom aj nejake plazmovanie pristrojom, kde som bol v miestnosti cca 10 hodin s tymto pristrojom. Ako sa hovori, " topiaci sa aj slamky chyta uz". Tak isto som prekonal aj osobny bankrot, co urcite k spominanym problemom vobec nenapomahalo, skor naopak. Ale chcem to vsetko uz riesit. Hemoroidy, ako som spominal, uz poriesene by som mal mat, kozne sa riesi, alergia na postipanie bola na pristroji v Martine ( na nejakej centrifuge ) pred cca 5 rokmi vyhodnotena ako velmi vysoka, hoci predtym som problemy nikdy nemal po ustipnuti, cca pred rokom, ked zacala alergia dychacich ciest, bola zo vzorky krvi vyhodnotena ako negativna zase. Preto sa chcem opytat, kedze skusam aj alternativnu medicinu, momentalne uzivam reishi, objednal som si nejake tinktury z bylin na spominane problemy, ci podla Vas by som mohol skusit uzivat vcely pel, pripadne vceliu kasicku. Vraj je to velmi dobre na posilnenie imunity i na viacere spominane zdravotne problemy. Neviem na koho sa s takouto otazkou obratit, preto som googlil na internete a nasiel som tuto stranku a po moznosti vyberu lekara- odbornika, prave Vas. Imunolog sa asi k danej veci moze vyjadrit najlepsie. Mozete mi prosim Vas teda povedat svoj nazor? Kedze som alergicky na jed, ci je vhodne uzivat taketo produkty, aby som si neprivodil este zavaznejsie zdravotne problemy. Predsa len, asi sa moze v takychto produktoch nachadzat aj, i ked len, nepatrne mnozstvo jedu, alebo sa mylim? Velmi pekne vopred dakujem za odpoved, na ktoru budem netrpezlivo cakat. S pozdravom

Odpovede
Kategórie: Imunitný systém, alergia

Odpoveď

  1. Dr. Fachet
    Prof. Dr. Jozef Fachet MD, PhD. Výskumník rakoviny, imunológ, patofyziológ
    3. júl 2019.

    Vážený pane!

    Ďakujeme za dôveru, že ste sa obrátili na nás! Vami opísané ťažkosti pokrývajú zložený súbor problémov, ktorých liečba je veľkou výzvou. Mnoho príznakov a porúch môže navzájom súvisieť, kým iné možno riešiť samostatne. Hemoroidy patria práve do tejto skupiny. Autoimunitné ochorenia, alergie, oslabená imunita, zmeny na pokožke však spolu súvisia a naznačujú o narušení činnosti Vášho organizmu a imunitného systému. Vami vymenovaná liečba je liečba príznakov, ktorá neprinesie vyliečenie, pretože sa netýka účinkov narúšajúcich rovnováhu organizmu, takže tieto naďalej bezo zmeny narúšajú Váš organizmus. Okrem genetických základov je rozhodujúcim prvkom napr. záťaž ovplyvňujúca psychický stav - jeden z najdôležitejších prvkov životného štýlu, o ktorom sa zmieňujete aj Vy (osobný bankrot a s ním súvisiace napätie).

    Fachet prípravky podporujú činnosť organizmu mnohými prospešnými účinkami (napr. harmonizácia činnosti imunitného systému, zmiernenie zápalu, zníženie hladiny cholesterolu, rozšírenie ciev, zabránenie zrážaniu krvi, ukladaniu a hromadeniu tukov v rámci cievneho systému, úprava zúžitkovania kyslíka organizmom, antimikrobiálny účinok atď.), preto Vám odporúčame, ako jeden z možných doplnkov lekárskej liečby, konzumáciu produktu Fachet Vital Defense Plus s nasledovnoou postupnosťou:

    1-2. týždeň: 1 kapsula denne
    Od 3. týždňa 2x1 kapsula denne, pokiaľ ste v prvých dvoch týždňoch nepocítili žiadne poruchy, vedľajšie účinky.

    Pri takej narušenej činnosti imunity, ako ste opísali, sa môže s veľkou pravdepodobnosťou objaviť alergická reakcia v podstate na akúkoľvek nevinnú vec, preto je potrebná opatrnosť a postupné zvyšovanie dávok. Prípravky Fachet neobsahujú žiadny jed, avšak práve pre vyššie spomenuté faktory je zvýšená opatrnosť na mieste. I napriek alergii na osí jed je možné vyskúšať užívanie včelej kašičky, peľu, alebo propolisu - s obdobnou opatrnosťou a dávkovaním, avšak pri spozorovaní čo i len najmiernejších príznakov je potrebné ich užívanie prerušiť. Je dôležité, aby človek nezačal užívať prípravky, doteraz pre neho neznáme, naraz, ale zakaždým začal iba s jedným, inak nebude možné identifikovať, vplyvom ktorého prípravku nastala nejaká reakcia.

    V konečnom dôsledku je dôležité, aby ste dosiahli opätovnú rovnováhu organizmu. Šancu na vyliečenie môže najskôr zabezpečiť komplexná holistická terapia ako celok, ktorá zahrňuje aj Váš životný štýl, a v ktorej sa zlučuje klasická a komplementárna medicína, zahŕňajúca výživu, liečivé rastliny, pohyb, prehodnotenie spôsobu života, duševné cviky (samozrejme s ohľadom na vek a fyzický stav). Duševné faktory totiž zákonite ovplyvňujú fyzické procesy tela. Radikálne zmeny sú potrebné, pretože bez nich sa organizmus nedokáže zbaviť deštruktívnych účinkov, ktoré stoja na pozadí. 

    Prajeme Vám skoré uzdravenie,

    s úctou tím Dr. Facheta.

Otázka

Dlho som ATB nebrala tak mi nemôžu uškodiť a mohli by pomôcť?

Dobrý deň pán doktor.V nedeľu som našla 2klieste, ktoré som mala asi2dni.Navstivila som lekára.Mam čakať kým sa neobjaví problém.To som aj vedela.Potom ATB liečba.Hned má zaočkoval vakcínou FSME Immun 0,5ml.To pre istotu do budúcna. Pracujem v Dolnom Rakúsku kde je vraj vysoký výskyt kliešťov.Mam z toho dosť stres. Chcem sa opýtať či si nemôžem nasadiť azytromycin ATB pre istotu hneď.Mam 60 rokov a dlho som ATB nebrala tak mi nemôžu uškodiť a mohli by pomôcť? Ďakujem.

Odpovede
Kategórie: Imunitný systém, alergia

Odpoveď

  1. Dr. Fachet
    Prof. Dr. Jozef Fachet MD, PhD. Výskumník rakoviny, imunológ, patofyziológ
    1. máj 2019.

    Dobrý deň prajem,

    Ďakujeme za poctu, že Ste sa so svojou otázkou obrátili na nás. Skôr ako Vám odpovieme, by sme Vás radi oboznámili o tom, že problém kliešťov má svojich špecialistov, ktorí disponujú veľkou praxou a odbornosťou. Jednou z takých je napr. MUDr Judita Ďurovská (http://borelioza.sk/).
    Čo sa Vami spomínaných antibiotík týka, názory odborníkov sú rozdielne. Môžu totiž prekryť typické príznaky, určením ktorých je možné začať cielenú liečbu ešte skôr, ako by sa prejavili akékoľvek následky. Hoci, našťastie, i napriek zvýšovaniu infikovanosti je zatiaľ nebezpečných iba malé percento kliešťov. 
    Skutočnosť, že Ste ATB neužívala už dlhší čas, je veľmi povzbudivá, avšak samozrejme, že ich aplikácia v prípade nutnosti nie je otázna. A to aj v tom prípade, že vieme, ich aplikácia poškodzuje aj normálne (prospešné) baktérie. Pre vyrovnanie tohto stavu odporúčame v každom prípade konzumáciu kvalitných probiotických prípravkov, ako napr. Swiss Probiotix. 
    Pre konečné rozhodnutie ohľadom liečby odporúčame v prvom rade konzultáciu s Vašim obvodným lekárom, resp. špecialistom. 
    Želáme skoré uzdravenie a pevné zdravie.
     
    Lekársky tím Dr. Facheta

Otázka

Chcela by som sa s Vami poradiť ohľadne alergií .

Dobrý deň, chcela by som sa s Vami poradiť ohľadne alergií . Mám 28 rokov a v 16tich rokoch mi zistili alergiu na pšenicu , kravské mlieko , rajčiny a hlavným alergénom boli plesne . Na vyšetrenie som išla na základe pretrvávajúceho ekzemu na ruke , ktorý po podaní hormonálnej mastičky zmizol . Potraviny som ale nevylúčila a žiadne príznaky sa u mňa nevyskytovali . Občas sa objavil ekzém , ale aj po vysadení alergénov to nemalo na to vplyv . Takže potraviny som bez ťažkosti jedla naďalej . Teraz som otehotnela a na ruke sa mi objavil opäť po rokoch ekzém . Nezmizol ani po vylúčení alergénov , tak to pripisujem skôr chladnému počasiu , keďže som alergická na plesne . Ale trochu sa bojím potraviny konzumovať , nakoľko tiež od začiatku tehu mám občas taký pocit, že sa potrebujem zhlboka nadýchnuť a nejde to , tak som sa zľakla , či to tiež nie je z alergie , ale tiež nemyslím , že sa mi to viaže na jedlo :/ myslite , že keď som dlhé roky nemala žiadnu reakciu , môžem potraviny ďalej konzumovať? K alergologovi sa dostanem až o dva mesiace , už som dva mesiace objednaná a teda chýbajú mi potraviny , ktoré som pre istou vylúčila , aj keď občas niečo malé skúsim . Ďakujem za odpoveď :)

Odpovede
Kategórie: Imunitný systém, alergia

Odpoveď

  1. Dr. Darnói Tibor
    Dr. Tibor Darnói Nezávislý lekár
    30. december 2018.

    Dobrý deň prajem,

    Alergia je reakcia organizmu na určité vplyvy prostredia, ktoré sa niekedy veľmi ťažko špecifikujú. Aj napriek širokému spektru testov, ktoré sú nám k dispozícii, nie vždy sa podarí odhaliť úplnú príčinu problémov. Rovnako ako sa môžu meniť alergény počas života, na ktoré ste precitlivelá, tak je to aj s vývojom samotného ochorenia. Niekedy sú obdobia úplného útlmu a následne sa môže prejaviť v plnej sile. Je určite nutné, aby ste navštívili alergológa - imunológa, čo vlastne aj plánujete. Je lepšie, aby ste boli opatrná, zvlášť počas tehotenstva. Vtedy telo reaguje inak. Vo väčšine prípadov sa stav zlepší a príznaky úplne vymiznú, no u nejakého percenta žien sa práve v tomto období stav zhorší a objavia sa aj také prejavy, ktoré ju predtým netrápili. Alergia je veľmi individuálna záležitosť a to čo platí u jedného pacienta, u druhého platiť nemusí. Stravujte sa zdravo, aby ste dopriali dostatok živín svojmu dieťatku, no ak viete, ktoré potraviny vám škodia, tak ich jednoducho vynechajte. Ideálne je, ak si to otestujete. Konzumujte jednu surovinu 2-3 dni za sebou a tak zistíte, či máte nejaké výraznejšie prejavy.práve na danú surovinu. 

     

    S pozdravom
    Dr. Tibor Darnói

Otázka

Chcem sa spýtať či mám nárok na adrenalinové pero a či sa môže anafylaktický šok opakovať.

Dobrý deň pred 10 rokmi som po uštipnutí hmyzom, prekonala anafylaktický šok. Nástup bol veľmi rýchly, do 5 min, som bola v bezvedomí. Následne som bola hospitalizovaná na JIS. Boli mi alergológom urobené testy na alergiu na hmyz, nič sa nepotrvrdilo. Mala som prepdísané pero EPIPEN. Teraz ma s tým lekár problém, že nemám diagnózu nato, aby mi to pero opakovane predpisoval. Tvrdí mi, že ked sa 10 rokov nič nestane tak to bolo náhoda. Chcem sa spýtať či mám nárok na adrenalinové pero a či sa môže anafylaktický šok opakovať. Cestujem do zahraničia. Dakujem S pozdravom

Odpovede
Kategórie: Imunitný systém, alergia

Odpoveď

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Csaba Podlupszki Gastroenterológ
    11. august 2018.

    Dobrý deň prajem,

    Odporučujem Vám navštíviť alergologickú ambulanciu.

    S pozdravom

    Dr.Podlupszki

     


Otázka

Mám veľký problém s vypadávaním vlasov

Dobrý deň, chcela by som sa sa opýtať mám 29 rokov ,mám problém veľmi , veľmi mi začali asi pred mes padať vlasy. Mám vlasy všade po zemi v celom byte. Ostrihala som sa. Nepomohlo. Padajú stále viac a viac. Bojím sa česať a umývať hlavu. Krv, štítna žľaza v poriadku. Beriem liek železo Maltofer, Bola som za rok 3x na CT .Ako aj pred 3 mes som mala silný zápal pľúc a potom som dostála silnú hnačku, ktorá trvala 2.5 mes. A teraz mi začali po tomto všetkom padať veľmi silno vlasy, Môže to byť CT? alebo čo je problém. Už mi aj vidno biele miesta po vypadnutých vlasoch. Prosím poradte mi. Som zúfala. Čo mám robiť. Ďakujem.

Odpovede
Kategórie: Imunitný systém, alergia

Odpoveď

  1. Dr. Apostol
    Dr. Eva Apoštolová Kožná lekárka, kozmetologička
    7. júl 2018.

    Dobrý deň,

     

    vypadávanie vlasov, tak ako ho popisujete, nazývame alopecia. Existuje viacero foriem a tiež to môže byť spôsobené rôznymi vplyvmi. Často ide o hormonálne zmeny v tele, ktoré môžu byť spôsobené dlhodobým užívaním liekov, prípadne antikoncepcie. Vždy je tam však nejaká genetická predispozícia a stav je vyvolaný nejakým spúšťačom. Niekedy sa to stáva po prekonaní ochorenia, pri problémoch štítnej žľazy, ale i pri nadmernom strese. Tiež môže ísť o nedostatok železa v tele, alebo o tzv. bielkovinovú podvýživu. 

    Musí sa prísť na príčinu, ostrihanie nepomôže, problém býva ukrytý v organizme. Neviem, akú máte životosprávu, no každopádne by ste mali podstúpiť vyšetrenia, aby sa na to prišlo. Odstránením primárnej príčiny sa dorieši aj vypadávanie vlasov.

     

    S pozdravom

    Dr. Apoštolová

Otázka

Môže mať kombinácia liekov negatívne účinky na moju dcéru?

Dobrý deň, prosím vás o radu. Dcérka 15 kg, užívala Fenistil (13 kvapiek na noc) a potom jej p. doktorka predpísala 2.5 ml sirupu Aerius. Ja som jej však večer omylom dala oboje. Môže to mať nejaké negatívne účinky? Ďakujem velmi pekne za odpoveď.

Odpovede
Kategórie: Imunitný systém, alergia

Odpoveď

  1. Dr. Darnói Tibor
    Dr. Tibor Darnói Nezávislý lekár
    26. jún 2018.

    Dobrý deň,

    vo všeobecnosti by to nemal byť problém, oba lieky majú tlmiace účinky, tak dieťa bude pravdepodobne ospalé, ak by sa Vám niečo nezdalo, tak radšej zájdite k lekárovi. Dajte mu piť viacej tekutín a dohliadnite na to, aby bolo pod dohľadom. Nenechávajte ho samé. 

     

    S pozdravom

    Dr. Darnói

Otázka

Mám do jedálnička zahrnúť laktózu pred testovaním na jej intoleranciu?

Dobrý deň, všeobecná lekárka ma odporučila na vyšetrenie k imunológovi (odber krvi - alergia na BKM, prípadne laktózovú intoleranciu). Viem, že na vyšetrenie sa dostanem reálne až o pár týždňov, dovtedy by som rada vedela, či mám opäť do jedálnička zahrnúť mliečne výrobky (vyradila som ich intuitívne, nerobia mi dobre)? Viem, že pri testoch na celiakiu nie je dobré vyradiť lepok lebo to môže ovplyvniť výsledky, je to podobné aj pri testoch na mlieko? Ďakujem.

Odpovede
Kategórie: Imunitný systém, alergia

Odpoveď

  1. Dr. Rónay
    Barbora Ronajová Dietologička, alternatívna medicína
    5. jún 2018.

    Dobrý deň, 

    intolerancia na laktózu je pomerne častým problémom v populácii. Odporúčam Vám, aby ste sa stravovali tak, ako ste boli zvyknutá, tak dosiahnete objektívne výsledky vyšetrení. Inak by mohli vyjsť skreslené. Intolerancia na laktózu môže byť dlhodobým problémom, no niekedy sa po vhodnej diéte stav organizmu upraví a nebudete sa musieť obmedzovať. 

     

    S pozdravom

    Ronajová Barbora

Otázka

Neustále sa potýkam s bolesťou hrdla a kašlom

Dobrý deň, neustále sa potýkam s bolesťou hrdla a kašlom. Výskúšala som už rôzne bylinky, spreje, cuclacie liečivá, jazvečie maste a podobne. Návšteva lekárky či praktickej alebo plúcnej končia pri antibiotikách ktoré mi ale väčšinou nezaberú (len stlmia) a trápim sa s touto bolesťou ďalej. Je to neustále opakujúci jav. Ja mám ale pocit že niečo mám v hrdle ako prekážku a hlieny. Mala by som sa domáhať vyšetrenia hrdla, či sú tieto príznaky spájané s astmou.

Odpovede
Kategórie: Imunitný systém, alergia

Odpoveď

  1. Dr. Fachet
    Prof. Dr. Jozef Fachet MD, PhD. Výskumník rakoviny, imunológ, patofyziológ
    29. máj 2018.

    Dobrý deň,

    zjavne vám antibiotická liečba nezaberá, keďže sa problémy neustále vracajú, resp. sa ani nedoliečite. Problém môže byť vírusová, bakteriálna infekcia, bolo by potrebné zistiť príčinu a následne nasadiť presne cielenú liečbu. Problém môže byť v imunite, teda určitá precitlivelosť, ale je potrebné samozrejme vyšetrenie a diagnostika. Odporučil by som Vám i návštevu ORL, aby sa vylúčili iné príčiny, keďže spomínate, že máte pocit, akoby ste niečo mali v hrdle. Takže krvné testy, imunita, komplexné orl vyšetrenie.

     

    S pozdravom

    Tím Dr. Facheta